Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4481 reviews
hradloopblessures

Hardloopblessures

Wanneer je traint voor een (halve) marathon dan wil je dit natuurlijk op de meest veilige manier doen. Het laatste wat je wilt is dat je een of meerdere hardloopblessures oploopt. Wanneer je regelmatig hardloopt, vergroot dit de kans op hardloopblessures. Deze blessures kunnen variëren van kleine irritaties tot ernstige verwondingen waardoor je (voorlopig) niet meer kunt hardlopen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken, preventie en behandeling van hardloopblessures.

 

Wat zijn hardloopblessures?

Hardloopblessures zijn vaak overbelastingsblessures die veroorzaakt worden door herhaaldelijke impact op het lichaam tijdens het hardlopen. Ze komen het meest voor aan de knieën, enkels, schenen en heupen. Er zijn verschillende soorten hardloopblessures, variërend van lichte irritatie tot ernstige klachten. Enkele van de meest voorkomende hardloopblessures zijn:

  • Springerknie (Jumpers knee): deze klacht wordt veroorzaakt door overbelasting. Een Jumpers Knee is een irritatie van de pees die de knieschijf met het scheenbeen verbindt.
  • Shin splints: deze klacht komt voornamelijk voor bij beginnende hardlopers. Het is een verzamelnaam voor verschillende scheenbeenklachten. Deze kunnen ontstaan door een verkeerd looppatroon of een te snelle opbouw van de training.
  • Enkelblessure: een enkelblessure komt vaak voor bij mensen met zwakke enkels. Hierdoor maak je sneller een misstap met alle gevolgen van dien. Het dragen van een enkelbrace zorgt voor de juiste ondersteuning en verkleint de kans op blessures.
  • Hamstringblessure: een hamstringblessure kan ontstaan door overbelasting of een plotselinge kracht op de spieren, zoals bij een sprint of sprong.
  • Zweepslag: een zweepslag is een spierblessure die vaak voorkomt in de kuit. Het wordt veroorzaakt door een plotselinge, krachtige samentrekking van de spier, waardoor de spiervezels scheuren. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en beperking van de beweging in het aangetaste gebied.
  • Overbelasting: overbelasting ligt al snel op de loer. Wanneer je niet de juiste producten koopt ter voorbereiding op een marathon dan loop je een groot risico op blessures.

Hardloopblessures kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder overbelasting, een slechte looptechniek, het dragen van verkeerde schoenen, onvoldoende warming-up of stretching, en onvoldoende hersteltijd tussen trainingen. Het is daarom belangrijk om de juiste producten aan te schaffen, zodat je deze blessures kunt voorkomen.

 

Hoe voorkom je hardloopblessures?

Of je nu een ervaren hardloper bent of er juist net mee begint, het is belangrijk om blessures te voorkomen. Hardloopblessures kunnen variëren van lichte spierpijn tot ernstige overbelasting en kunnen ervoor zorgen dat je een tijdelijke pauze moet nemen van je trainingsroutine. Gelukkig zijn er verschillende maatregelen die je kunt nemen om blessures te voorkomen.

  • Het doen van een warming-up is van groot belang. Hierdoor worden je spieren soepel en warm. Ook het rekken van de beenspieren na je training is echt aan te raden. Dit verkleint de kans op blessures.
  • Je hebt maar een lichaam en daar moet je zuinig op zijn. Het lopen van te veel wedstrijden is een aanslag op je spieren. Beperk het rennen van een marathon tot maximaal 2 keer per jaar. Zo gun je je lichaam voldoende tijd om te herstellen en ligt het gevaar van blessures niet op de loer.
  • Het doen van specifieke krachtoefeningen voor je spieren zorgt voor extra ondersteuning en ontziet je gewrichten.
  • Zorg voor variatie in de training. Dit is niet alleen om het leuk te houden, maar helpt ook echt om de kans op blessures te verminderen. Loop niet steeds hetzelfde rondje en probeer van ondergrond te wisselen als dat kan.
  • Doe het rustig aan in de opbouwfase! Houd de volgende regel aan: ren maximaal 10% meer in de volgende week.
  • Rust is ook ontzettend belangrijk. Wanneer je je lichaam niet voldoende rust en herstel gunt dan verhoogt dit de kans op blessures. Start pas met de volgende training wanneer je volledig hersteld bent van de vorige.


Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen