Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4329 reviews
hoeveel marathons kun je maximaal per jaar lopen

Hoeveel marathons kun je maximaal per jaar lopen?

Nederland is zich echt aan het transformeren tot een marathonland. Het aantal marathons dat gehouden wordt in ons land neemt gestaag toe. Dit is een ontzettend leuke ontwikkeling omdat er hierdoor veel verschillende soorten hardloopwedstrijden bij komen. Zo kun je ervoor kiezen om een marathon in een grote stad te doen. De bekendste marathons zijn die in Amsterdam en Rotterdam. Hou je meer van de natuur dan kun je kiezen voor een mooie kustwandeling in Zeeland of de Zevenheuvelentrail bij Nijmegen. Laatstgenoemde is een mooie, maar uitdagende marathon waarin je veel hoogtemeters maakt en geniet van de prachtige natuur. Er zijn dit jaar 24 marathons in Nederland, dus er is keuze genoeg!

 

Slijtageproces van je hardloopschoenen

Het trainen voor een of meerdere marathons vergt een hoop van je hardloopschoenen. Om te bepalen of ze aan vervanging toe zijn is het noodzakelijk om te kijken naar het slijtagepatroon. Zie je slijtage onder de hak en de bal van de voorvoet? Dit kan duiden op verval. Wanneer je rimpels in de tussenzool waarneemt dan betekent dit dat de oorspronkelijke demping verminderd is. De ondergrond waar je op loopt, bepaalt voor een groot deel hoe het slijtageproces van de zool verloopt. Ren je vooral op asfalt? Dan zal de zool van je schoen sneller (ver)slijten dan wanneer je vooral op zandpaden rent.

 

Hoeveel marathons per jaar maximaal lopen?

Het lopen van een marathon is natuurlijk een super leuke uitdaging, maar het vergt ook een hoop van je lichaam. Hoeveel marathons je per jaar maximaal mag lopen verschilt heel sterk per persoon. Over het algemeen is de leidraad om maximaal twee marathons per jaar te lopen. Dit is omdat het voorbereiden en trainen voor een marathon veel voorbereiding vergt. Denk aan drie tot zes maanden. Maar vergeet ook het herstel niet! Dit duurt zeker zes tot acht weken. Je bent voldoende hersteld als je geen pijn meer voelt in je lichaam, je rustpols weer naar normale waarden is gegaan en wanneer je er mentaal weer klaar voor bent.

 

Risico’s van het lopen van meerdere marathons per jaar

Het lopen van meerdere marathons per jaar kent verschillende risico’s. Het grootste risico is overbelasting. Doordat je continue aan het trainen bent, heb je weinig tijd voor rust en herstel. Dit resulteert bijna altijd in blessures. Ook vermoeidheid ligt op de loer. Het niet nemen van voldoende rust zorgt voor een langdurige vermoeidheid. Ook het immuunsysteem kan een flinke klap krijgen wanneer je teveel traint en te weinig rust. Let hier dus goed op tijdens jouw voorbereiding en trainingen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen