Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
2764 reviews
5-10-2020

Nieuwe maatregelen mondkapjes

Het is nu ook een dringend advies in het voorgezet onderwijs voor leerlingen om bijvoorbeeld in de gang of aula een mondkapje te dragen. Dit moet omdat er onder de jeugd veel besmettingen zijn. Dit geldt voor alle gelegenheden waar de 1,5 meter afstand niet bewaard kan worden. Scholen in het voortgezet onderwijs beslissen zelf of het verplicht is. Het dringend advies voor het dragen van een mondkapje geld niet voor het primair onderwijs omdat kinderen van die leeftijd een veel lager besmettingsrisico hebben. Op het MBO zijn de regels goed na te leven, omdat er maar een deel van de lessen op de locatie plaatsvind. Er worden veel online lessen gegeven en op die manier zijn er maar 30% van al het personeel en studenten op de locatie aanwezig. Voor de hogescholen en de universiteiten geld dit ook.

 

De maatregelen voor het dragen van een mondkapje in het voortgezet onderwijs is sinds 05-10-2020 ingegaan.

 

 

Openbare ruimtes

Alle publieke en openbare plekken waarbij mensen staand of lopend verblijft geld ook het advies om altijd een mondkapje te dragen. Op locaties waarbij er een vaste zit plek is, zoals in een restaurant of theater kan het mondkapje afgedaan worden. Dit is alleen mogelijk als aan de 1,5 meter regel word voldaan. Wanneer iemand de aangewezen plek verlaat, bijvoorbeeld als iemand naar het toilet moet, dan word geadviseerd om het mondkapje weer op te doen. Voor locaties die zich gedeeltelijk in de buitenlucht bevinden is het advies ook om een mondkapje te dragen. Dit geld ook voor de mensen die winkelen, houd uw mondkapje zoveel mogelijk op. Het vaak op- en afdoen van uw mondkapje verhoogt het risico op een corona besmetting. Het is aan de beheerder van een publieke binnenruimte om te bepalen of dit advies ook in die locatie geld.

 

Contactberoepen

 

Ook bij contactberoepen zoals de kapper word het dragen van een mondkapje dringend geadviseerd voor zowel de werknemer als de klant. Ook kan een dienstverlener zelf nog huisregels opstellen waarin het dragen van het mondkapje verplicht is. Dit geld ook bij de fysiotherapeut en de huisarts.

 

In het OV

In het OV is een mondkapje verplicht. Wanneer u geen mondkapje in het OV draagt kunt u een boete krijgen. Op alle andere situaties is het een dringend advies, maar geen verplichting.

 

Kinderen tot 13 jaar

Het dragen van een mondkapje geld pas vanaf kinderen van 13 jaar. De kinderen onder de 13 jaar hebben een laag besmettingsrisico.

 

Bronnen:

Rijksoverheid

 

 « Terug naar nieuws
Menu Home Zoeken Winkelwagen