Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4327 reviews
wetgeving omtrent ergonomisch werken

Wetgeving omtrent ergonomisch werken

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor ergonomisch werken. Het belang van een goede werkplek is inmiddels wel bij veel mensen bekend, maar wist u ook dat er specifieke regels en wetten zijn die werkgevers verplichten om hun werknemers in een gezonde en veilige omgeving te laten werken? In deze blog geven wij u meer informatie over de wetgeving met betrekking tot ergonomisch werken. Ergonomisch werken kent meerdere regels en principes., wij benoemen hieronder de 5 basisregels voor op kantoor.

 

1. Zorg dat je een reden hebt om op te staan

Wanneer je op kantoor werkt dan breng je je dagen veelal door achter de computer, zittend op een stoel. Het is dan lastig om regelmatig te bewegen. Dit kun je stimuleren door zoveel mogelijk redenen te bedenken waardoor je op moet staan. Zorg dat de printer, de prullenbak, en de koffiemachine op loopafstand van je komen te staan, als dat mogelijk is natuurlijk. Hierdoor word je gedwongen om meerdere keren per dag op te staan en te lopen. Dit voorkomt dat je spieren in een vaste houding blijven zitten en er hieruit blessures ontstaan.

 

2. Gebruik je ergonomische muis op de juiste manier

Tijdens het werken wordt de muis ontzettend veel gebruikt. Bij onjuist gebruik ontstaan hierdoor vaak lichamelijke klachten. Het is raadzaam om tijdens het werken gebruik te maken van een ergonomische muis of een ergonomische muismat. Hierdoor wordt het risico op blessures en ongemakken verkleind.

 

5 basis regels voor ergnomisch werken

 

3. Zit rechtop in je bureaustoel

Aan langdurig zitten ontkom je helaas niet wanneer je een kantoorbaan hebt. Dus zorg ervoor dat je goed rechtop in je stoel zit. Een actieve werkhouding draagt bij aan een gezonde ergonomisch werkplek. Het is belangrijk om je rug recht te houden en je voeten plat op de vloer.

 

4. Zet de monitor recht voor je

De stand en de hoogte van de monitor zijn ontzettend belangrijke elementen die bijdragen aan een ergonomische werkplek. Het beeldscherm moet qua hoogte op dezelfde hoogte staan als je ogen en qua afstand op armlengte.

 

5. Drink voldoende

Het drinken van voldoende water lijkt niet gelijk de meest voor de hand liggende basisregel. Toch is het een ontzettend belangrijk onderdeel van ergonomisch werken. Wanneer je langdurig in dezelfde houding zit dan knelt de bloedsomloop af. Het is voor het lichaam dan lastiger om afvalstoffen te verwijderen. Zorg er daarom voor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Dit helpt je lichaam enorm.

 

Vier ergonomische eisen voor een ergonomische werkplek

Een werkplek ergonomisch inrichten kan hoge kosten voorkomen en de productiviteit verhogen. Hieronder volgen 4 tips om een werkplek zo ergonomisch mogelijk te maken.

 

1. Goed verstelbare stoelen

Voor mensen die veel tijd doorbrengen achter hun bureau is het aanschaffen van een goede bureaustoel van essentieel belang. Dit is om fysieke klachten zoveel mogelijk te voorkomen. Let bij de aanschaf van een ergonomische bureaustoel er goed op dat elk onderdeel van de stoel aangepast kan worden. Denk hierbij aan de rug- en armsteunen en de zithoogte. De aanschaf van een ergonomische bureaustoel verzekert u ervan dat u altijd op de juiste manier werkt en de kans op klachten drastisch vermindert.

 

ergonomisch ingericht kantoor

 

2. Het beeldscherm op de juiste hoogte

Wanneer het beeldscherm op de juiste hoogte is afgesteld dan kunnen oog- en nekklachten voorkomen worden. Het is belangrijk dat het beeldscherm op ooghoogte afgesteld wordt met een afstand van ongeveer 80 centimeter.

 

3. De positie van het toetsenbord en de muis

Zorg ervoor dat je toetsenbord ongeveer 10 centimeter van de rand van je bureau ligt. Hierdoor komen je vingers in het midden van je toetsenbord uit. Leg je muis dicht bij je lichaam en direct naast het toetsenbord.

 

4. De ideale werkomgeving

Niet alleen de werkplek is belangrijk om ergonomisch in te richten. Ook de gehele omgeving speelt een belangrijke rol. De temperatuur en verlichting van uw werkplek zijn ook van groot belang. De juiste temperatuur is nodig om lekker te kunnen werken en optimaal te functioneren. Een werkplek die te warm is zorgt voor vermoeidheid en voor verslechtering van de concentratie. Een te koude werkplek zorgt voor een hoop rillingen die ook de concentratie niet ten goede komen. Zorg er ook voor dat de ruimte goed geventileerd is. Ook verlichting moet vergeten worden. Een te donkere werkplek is niet aan te raden, maar fel licht dat op uw beeldscherm is ook niet bevorderlijk voor de productiviteit.

 

Specialisaties in de ergonomie

Wanneer men aan ergonomie denkt dan wordt vaak als eerste gedacht aan het goed inrichten van de werkplek. Maar ergonomie behelst meer dan dat. Er zijn vier specialisaties te onderscheiden:

  • Fysieke ergonomie richt zich op de relatie tussen het menselijk lichaam en de fysieke handelingen die het uitvoert. Hierbij wordt gekeken naar welkplekinrichting, gezondheid, werkhouding en repetitieve bewegingen.
  • Cognitieve ergonomie. Hieronder wordt verstaan: de mentale processen, zoals perceptie, de manier van bewegen en het denkvermogen. Denk hierbij aan stress, mentale werkbelasting en de interactie tussen computer en mens.
  • Organisatie-ergonomie focust zich op de optimalisatie van organisatiestructuren en -processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan werktijden, teamwork en werken op afstand.
  • Taalergonomie richt zich op de verhouding tussen tekst (formuleringen, woordkeus en opbouw van de alinea’s) en de grafische omgeving (regelafstand, lettertype en -grootte, achtergrond).

Direct aan de slag met ergonomisch werken?

Ben je nog niet volledig voorbereid op ergonomisch werken? Bekijk dan eens onze ergonomische hulpmiddelen om te kijken welke producten je allemaal kunnen helpen bij een ergonomische houding.

 

Bronnen

Arboportaal.nl



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen