Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4534 reviews
wat is ergonomisch werken

Wat is ergonomisch werken?

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over ergonomie en ergonomisch werken. Maar wat is het nu precies? En hoe kun je dit toepassen op jouw werkplek? Wij vertellen je hier graag meer over. Lees hieronder snel verder:

 

Wat wordt bedoeld met ergonomisch werken?

Ergonomisch werken is een wetenschappelijk onderbouwde aanpak die als doel heeft om werkplekken en werkmethoden te optimaliseren, zodat werknemers comfortabel en veilig kunnen werken en hierdoor productiever zijn. Het is een cruciaal onderdeel van een gezonde en veilige werkomgeving en kan leiden tot betere prestaties en hogere kwaliteit van het werk. Ergonomie kan bijvoorbeeld rug-, nek-, schouder- en armklachten verminderen, die vaak voorkomen bij langdurig zitten of repeterende bewegingen. Dit kan uiteindelijk leiden tot minder ziekteverzuim en een hogere tevredenheid onder de werknemers. Daarnaast kan ergonomisch werken ook de productiviteit en efficiëntie verhogen, doordat werknemers minder tijd en energie kwijt zijn aan ongemakken en pijn.

 

 

Wat is een ergonomische werkplek?

Een ergonomische werkplek is een werkplek die is ontworpen om het fysieke comfort en de gezondheid van de werknemer te bevorderen. Dit wordt gedaan door de fysieke omgeving te optimaliseren, zoals de werkhoogte van de tafel en stoel, de afstand tussen de monitor en de ogen van de werknemer, de verlichting en de luchtkwaliteit. Een ergonomische werkplek is ontworpen om de werkdruk en de belasting op het lichaam te verminderen en zo de kans op blessures en vermoeidheid te verminderen. Bij een ergonomische

werkplek wordt rekening gehouden met de lichaamshouding en de manier waarop het lichaam wordt belast tijdens het werk.

 

Een ergonomisch ontworpen werkplek kan ook bijdragen aan een betere werkhouding en minder fysieke stress. Bijvoorbeeld door het gebruik van verstelbare stoelen en tafels, ergonomische muizen en toetsenborden, en aangepaste verlichting en geluidsdemping. Dit draagt allemaal bij aan het welzijn en de gezondheid van de werknemers en kan ook leiden tot meer betrokkenheid en een verhoogde motivatie.

 

Ergonomische hulpmiddelen voor op het werk

Ergonomische hulpmiddelen zijn onmisbaar wanneer u uw werkplek ergonomisch wil inrichten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een ergonomische bureaustoel. Een ergonomische bureaustoel biedt een goede ondersteuning en is volledig in te stellen naar uw lichaam. De stoel biedt voldoende bewegingsvrijheid wanneer u er in zit. Dit maakt bureaustoelen ergonomisch. Daarnaast zijn ook een ergonomisch beeldscherm en polssteun onmisbaar. Maar ook ventilatie en voldoende licht moeten niet vergeet worden. Lees hier onze tips voor ergonomisch thuiswerken.

 

 

Tips voor ergonomisch werken

Naast de juiste hulpmiddelen zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om er zeker van te zijn dat u ergonomisch werkt. Wij sommen ze hieronder voor u op:

  1. Let op dat u niet de hele werkdag achter het beeldscherm zit. Probeer uw werkzaamheden zoveel mogelijk af te wisselen.
  2. Neem op tijd pauze. En beweeg tijdens de pauze het liefst zo veel mogelijk. Denk aan een stukje wandelen of het doen van oefeningen. Hierdoor wordt de bloedsomloop op gang gebracht die zorgt voor de afvoer van afvalstoffen en een goede doorbloeding.
  3. Een comfortabele en juiste werkhouding is belangrijker dan u denkt. Zorg dat het bureau en het beeldscherm op de juiste hoogte zijn ingesteld. Dit voorkomt een hoop lichamelijke klachten en bevordert de productiviteit.
  4. Drink voldoende water! Dit is nodig om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Podobrace heeft een zeer uitgebreid assortiment hulpmiddelen om ergonomisch werken te bevorderen. Ons aanbod is zeer ruim en onze producten zijn met veel zorg geselecteerd en getest.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen