Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4481 reviews
waarom doet mijn achillespees pijn

Waarom doet mijn achillespees pijn?

Last van stijfheid of pijnklachten op of boven de hiel? Waarschijnlijk kampt u dan met een achillespeesblessure. In deze blog vind vindt u de belangrijkste oorzaken en symptomen.

 

De achillespees verbindt de kracht van de kuitspier met die van het hielbeen en is een van de grootste en sterkste pezen van het menselijk lichaam. Deze pees zorgt ervoor dat u zich kan afzetten van de grond bij het wandelen, hardlopen of springen. Wanneer de pees overbelast raakt, kan dit resulteren in een achillespeesblessure. Vooral wanneer er veranderlijke bewegingen worden gemaakt met de spier, door bijvoorbeeld ineens heel veel te lopen of te springen. Daarom komt de blessure ook het vaakste voor bij hardlopers en sporters die intensieve bewegingen en/of sprongen maken. De bekendste oorzaken worden hier voor u genoemd:

 

Overmatig gebruik van de kuitspier 

Wanneer u de kuitspier overmatig gebruikt, kan deze overbelast raken. Vooral wanneer u ineens begint met intensief bewegen, terwijl u dit in het verleden niet deed. De achillespees is dit niet gewend en zal hierdoor irriteren. Daarom is het altijd belangrijk om het sporten langzaam op te bouwen.

 

Verkeerde schoenen en/of sokken 

Bij het dragen van de verkeerde schoenen of sokken, kan dit ervoor zorgen dat u verkeerd gaat lopen. Bij het lopen op een te platte schoen, staat de achillespees continu op spanning. Wanneer u hier te lang op blijft lopen, kunnen zich klachten aan de achillespees voordoen.

 

Te weinig kracht in de achillespees 

Wanneer de achillespees weinig kracht heeft, kan een intensieve training/beweging waarbij de achillespees gebruikt wordt, ervoor zorgen dat de achillespees overbelast raakt. Omdat de pees gewoonlijk niet zoveel gebruikt wordt, zal deze nu ook de kracht niet hebben om intensieve activiteiten ineens wel te kunnen. Hierdoor ontstaan blessures.

 

Lichamelijke factoren zoals genen, leeftijd en gewicht 

Als laatste spelen lichamelijke factoren ook een rol. Zo kan het zijn dat u hele korte kuitspieren heeft, waardoor de kans op een achillespeesblessure groter is.

Naar mate u ouder wordt, neemt de doorbloeding naar de pees af waardoor de pees zwakker wordt. Ten slotte hebben mensen met diabetes of overgewicht ook meer kans om een achillespeesblessure te krijgen door versuikerde gewrichten.

 

U kunt een blessure aan de achillespees herkennen aan verschillende symptomen. Let op dat u uw klachten niet verward met een achillespeesontsteking of een scheurtje in de achillespees. Deze klachten hebben andere symptomen. Bij een blessure aan de achillespees kunt u denken aan de volgende symptomen:

 

  • Pijn op de hiel of een paar centimeter boven de hiel
  • Last van stijfheid of pijnklachten na afloop van een (intensieve) training/beweging
  • Last van stijfheid na een lange inactiviteit van de pees
  • De pees is gezwollen en rood

 

Bij een achillespeesblessure is het laten rusten van de pees heel belangrijk. Dit betekent dat u het intensief gebruik van de achillespees beter even kunt overslaan. Wanneer u last heeft van stijfheid rondom de pees, kan het dragen van een nachtspalk of achillespeesbrace de klachten ontlasten. Daarnaast kan het dragen van zooltjes helpen bij het herstel van de blessure.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen