Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4534 reviews
tips valpreventie voor ouderen

Tips valpreventie voor ouderen

Oudere mensen lopen meer risico om te vallen. En dit heeft meer gevolgen dan wanneer jongere mensen vallen. Naast de lichamelijke klachten en pijntjes die ontstaan zorgt het er ook voor dat ouderen vaak bang zijn om weer opnieuw te vallen. En deze angst zorgt ervoor dat ze bepaalde activiteiten of situaties gaan vermijden. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen die ervoor zorgen dat u het vallen voorkomt. Wij geven u hieronder een aantal tips.

 

Zorg voor een veilig (t)huis

Het is belangrijk dat u uw huis zo veilig mogelijk maakt. Denk hierbij aan antislipmateriaal, goede verlichting, het plaatsen van drempelhulpen. Zorg ervoor dat in de badkamer beugels en leuningen aangebracht worden.

 

Blijf in beweging!

Wanneer u in beweging blijft dan blijven uw spieren soepel en krachtig. Dit hoeft zeker geen work-out te zijn! Maar probeer bijvoorbeeld zo lang mogelijk zelfstandig te tuinieren of het huishouden te doen. Neem nog steeds af en toe de trap, indien dit nog op een veilige manier lukt.

 

Zorg voor goed en stevig schoeisel

Ook het dragen van goede stevige schoenen draagt bij aan de veiligheid van ouderen. Het is belangrijk dat de schoenen stevig om de voet zitten, een kleine hak hebben en geen gladde zool hebben.

 

Let op welke geneesmiddelen u gebruikt

Een aantal geneesmiddelen hebben effect op het evenwicht en de bloeddruk. Deze geneesmiddelen verhogen de kans op vallen. Twijfelt u over uw medicijngebruik? Overleg dan altijd even met uw arts.

 

Laat regelmatig uw ogen checken 

Goed zicht is ontzettend belangrijk, zeker wanneer u ouder wordt. Laat daarom regelmatig uw ogen checken en zorg ervoor dat u altijd een reservebril achter de hand heeft.

 

Hulpmiddelen

Naast bovenstaande tips is het gebruiken van hulpmiddelen voor valpreventie minstens zo belangrijk. Wij geven u hieronder een overzicht van een aantal hulpmiddelen die onmisbaar zijn om vallen te voorkomen.

 

Rollator

Het gebruik van een rollator is zeer aan te raden wanneer u of uw (schoon) ouders slecht ter been zijn. Met een rollator wordt u altijd goed ondersteund tijdens het lopen. Dit vermindert de kans op vallen drastisch. Ook voelt de oudere zich hierdoor vaak weer zelfverzekerder en krijgt hiermee een stukje vrijheid terug.

 

Verstelbare toiletsteun

Een verstelbare toiletsteun is een ideaal hulpmiddel om uw toiletbezoek te vergemakkelijken. De toiletsteun is gemakkelijk over uw wc te plaatsen en te bevestigen onder de wc-bril. Hierdoor biedt hij optimale ondersteuning bij het opstaan. Een toiletsteun heeft comfortabele armsteunen en biedt een stevige grip. De armsteunen zijn in hoogste verstelbaar en op die manier altijd aan te passen op de door u gewenste hoogte.

 

Drempelhulp

Een drempelhulp is een ontzettend handig hulpmiddel om vallen te voorkomen. Wanneer iemand graag zo lang mogelijk thuis wil blijven wonen dan is het raadzaam om drempelhulpen in het huis te plaatsen. Hierdoor kunt u zonder problemen met een rollator van de ene kamer naar de andere zonder te vallen.

 

Toiletverhoger

Ook het gebruik van een toiletverhoger is een uitstekend hulpmiddel die u helpt om gemakkelijker naar het toilet te gaan. Door de verhoging van 15 centimeter kunt u makkelijker op het toilet zitten. Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. Wij begeleiden u graag en staan klaar om al uw vragen te beantwoorden.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen