Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4681 reviews
sporten met artrose

Sporten met artrose

Kun je sporten met artrose? Als je last hebt van artrose, heb je last van pijn, stijfheid en bewegingsbeperking. Hierdoor wordt je spierkracht, uithoudingsvermogen en coördinatie minder. Het is echter belangrijk dat dit je niet tegen laat houden om te bewegen. Regelmatig bewegen heeft een positieve invloed op je gezondheid en het verbetert je conditie. In deze blog geven wij je graag meer informatie of het mogelijk is om te sporten met artrose.

 

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van het gewricht. Bij artrose wordt de kwaliteit van het kraakbeen in je gewricht minder. Daarnaast verandert het bot en vaak wordt het gewricht ook (licht) ontstoken. Bij artrose heb je last van pijn en stijfheid. Ook heb je moeite met bewegen. Je kunt het in 1 gewricht krijgen, maar het kan ook in meerdere gewrichten voorkomen. Het komt vooral voor in de knieën, heupen, onderrug, vingers en polsen.

 

sporten artrose

 

Waarom bewegen met artrose zo belangrijk is

Beweging heeft een positieve invloed op artrose. De functie van een gewricht neemt door beweging toe en de pijn neemt af. Veel mensen denken dat gewrichten slijten door beweging, maar dit is niet het geval. Door te bewegen, wordt het kraakbeen gestimuleerd om voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast worden de spieren, pezen en banden rondom het gewricht getraind. Hierdoor worden de gewrichten steviger en stabieler. Sporten met artrose wordt dus zeker aangeraden, zolang deze niet te intensief zijn.

 

sporten met artrose

 

Welke sporten kan ik uitoefenen met artrose?

De meeste sporten zijn geschikt om uit te oefenen, zolang je dit verantwoord doet. Denk hierbij aan wandelen en fietsen. Dit zijn sporten die niet heel intensief zijn. Daarnaast zijn activiteiten in het water, zoals zwemmen, ook heel geschikt om uit te oefenen met artrose. Hierbij worden namelijk de gewrichten ontzien. Probeer bij deze sporten overbelasting te voorkomen door een goede warming-up te doen en rustig op te bouwen. Daarnaast is het belangrijk om de gewrichten in te pakken. Kou maakt een gewricht namelijk stijf en kan de klachten erger maken.

 

Wij bieden bovendien diverse braces aan die ondersteuning kunnen bieden bij het uitoefenen van deze sporten. Denk hierbij aan kniebraces en enkelbraces. Zo ervaart u minder klachten bij het uitoefenen van deze sporten.

 

Welke sporten worden afgeraden?

Het is belangrijk om sporten te vermijden waarmee je gewrichten veel belast worden. Voorbeelden hiervan zijn volleybal, basketbal en voetbal. Als je artrose hebt in de benen, dan zijn deze sporten minder geschikt. Ook worden sporten waarbij je onverwachte bewegingen maakt afgeraden. Een voorbeeld hiervan zijn racketsporten. Je loopt dan namelijk meer risico op blessures.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen