Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4587 reviews
pijn in de enkel na het hardlopen

Pijn in de enkel na het hardlopen

Heb jij enkelpijn na het hardlopen? Dit is een veelvoorkomende en vervelende klacht bij hardlopers. Enkelpijn kan een voorteken zijn van ergere klachten. In deze blog vertellen wij je meer over de oorzaken van enkelpijn na het hardlopen en wat je er aan kunt doen. Lees gerust verder.

 

enkelpijn hardlopen

 

De oorzaken van enkelpijn na het hardlopen

Enkelpijn na het hardlopen kan verschillende oorzaken hebben. Wij lichten de meest voorkomende oorzaken hieronder toe:

 

Overbelasting

De meest voorkomende oorzaak van pijn aan de enkel na het hardlopen is overbelasting. Als je na een hardlooptraining niet genoeg tijd neemt om te herstellen of als je te snel veel kilometers rent, dan kan je enkel gevoelig worden voor een blessure. De symptomen van een enkelblessure door overbelasting zijn: ontsteking, zwelling, roodheid, blauwe plekken en een verminderde beweeglijkheid.

 

Platvoeten

Platvoeten kunnen een andere oorzaak zijn van enkelpijn na het hardlopen. Als je platvoeten hebt, zakt de voetboog in en hierdoor rollen de enkels naar binnen. Dit staat bekend als overpronatie. Hardlopen met platvoeten kan instabiliteit van de enkel veroorzaken. Na verloop van tijd kan overpronatie leiden tot chronische enkelinstabiliteit. Dit verhoogt het risico op enkelblessures en enkelpijn.

 

Verkeerde techniek

Pijn in de enkel tijdens en na het hardlopen kan ook nog worden veroorzaakt door een slechte techniek. Als je te grote stappen zet, kun je pijn in je enkel krijgen door herhaaldelijk te veel te strekken. Ook als de enkelspieren zwak of uit balans zijn, dan kan dit zorgen voor een verkeerde techniek.

 

enkel pijn na hardlopen

 

Enkelpijn na het hardlopen voorkomen

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om enkelpijn na het hardlopen te voorkomen. Het is echter wel belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Heb je last van je enkel door overbelasting? Dan kunnen de volgende tips helpen:

  • Bouw het hardlopen rustig op. Zo geef je je lichaam de kans om zich aan te passen.
  • Neem een rustdag na elke hardloopsessie.
  • Pas de R.I.C.E methode toe: dit staat voor rust, ijs, compressie en even de benen omhoog.
  • Je kunt compressiesokken of compressiekousen dragen om de doorbloeding naar de enkel te bevorderen. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en zwelling.

Indien je last hebt van platvoeten, dan raden wij het aan om speciale hardloopschoenen aan te schaffen die zijn ontworpen voor overpronatie. Als alternatief kun je hiervoor echter ook platvoet zolen dragen. Tot slot kun je een verkeerde techniek aanpakken door aan de slag te gaan met crosstraining, zoals krachttraining of yoga. Zo kun je de kracht en de mobiliteit van de enkel verbeteren. Dit zorgt voor sterkere enkels en een beter balans. Tot slot adviseren wij het om een enkelbrace te dragen. Deze biedt ondersteuning aan het enkelgewricht en helpen klachten te verminderen.

 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen