Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4681 reviews
kniepijn na fietsen

Kniepijn na fietsen

Kniepijn na of tijdens het fietsen is een klacht die vaak voorkomt bij fietsers. Fietsen is een erg eenzijdige beweging. Hierdoor is de belasting op sommige structuren in de knie groot ten op zichte van andere delen van de knie. In deze blog vertellen wij je meer over de oorzaken en behandeling hiervan.

 

kniepijn na fietsen

 

Soorten kniepijn na het fietsen

Er zijn verschillende typen kniepijn die je kunt ervaren na het fietsen. Wij lichten deze soorten hieronder toe:

 

Voorkant

Pijn aan de voorkant van de knie komt meestal vanuit de knieschijf of de pees onder de knieschijf. Deze pijn kan veroorzaakt worden door een langdurige verkeerde fietshouding. Als je zadel te laag staat, moet je de knie meer buigen. Bij het kracht zetten zorgt dit voor een grotere druk op de knieschijf. Doe je dit gedurende een langere tijd, dan kan de knieschijf of de pees eronder geïrriteerd raken.

 

Achterkant

Pijn aan de achterkant van de knie, in de knieholte, heeft meestal te maken met een overstrekking of de aanhechting van de hamstrings. Deze kunnen overbelast raken als je veel trekt in plaats van duwt tijdens het trappen. Ook als je te veel in een vaste versnelling fietst, gebruik je de hamstrings wanneer je de pedaalslag moet vertragen. Dit kan op lange termijn leiden tot een peesblessure in de knieholte.

 

Binnenkant

Pijn aan de binnenkant van de knie heeft meestal te maken met een verhoogde druk richting de binnenzijde van de knie. Hierdoor kunnen de binnenband- of meniscus gaan irriteren. Dit kan komen doordat de knieën niet in een verticale lijn bewegen, maar die naar binnen wijken met het kracht zetten. Dit komt vooral voor als je in een te lage versnelling fietst en dus veel kracht zet. Ook kunnen de knieën naar binnen wijken als je schoenplaatjes te ver aan de binnenkant van de schoen zijn geplaatst.

 

Buitenkant

Meestal worden klachten aan de buitenkant veroorzaakt door frictie van de peesplaat met de zijkant van je bovenbeenbot. Deze stekende pijn voel je meestal bij het kracht zetten in een bepaalde hoek van de kniebuiging. Niet goed uitgelijnde schoenplaatjes of een verkeerde houding kunnen ervoor zorgen dat de druk op de knie te veel naar de buitenzijde wordt verplaatst, waardoor deze pijn kan ontstaan.

 

knieklachten na fietsen

 

Oorzaken van kniepijn na fietsen

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen leiden tot kniepijn tijdens of na het fietsen. Zo kan een verkeerde houding ervoor zorgen dat je pijn aan de voorkant van de knie krijgt. Daarnaast kunnen de klachten ontstaan doordat je geen goede trainingsopbouw hebt gehad. Als je te snel weer flinke ritten fietst, dan kan het zijn dat je spieren en banden te weinig tijd hebben gehad om hier aan te wennen.

 

Ook kan een verstoorde balans in de spieren zorgen voor een verkeerde houding van de knie. Denk hierbij aan te korte of te zwakke spieren. Tot slot kan het ook zo zijn dat je lichaam simpelweg overbelast is door te veel trainingsuren of te weinig tijd voor herstel. Meestal zorgt dit in eerste instantie voor vermoeidheid en knieklachten.

 

kniepijn tijdens fietsen

 

Behandelmethoden

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om kniepijn na het fietsen te verminderen. Allereerst is het belangrijk om je houding kritisch te analyseren en dit te bespreken met een specialist. Bekijk eerst of je de juiste fietsmaat hebt. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de zadelhoogte, zadelstand, het stuur, de trappers en de schoenplaatjes.

 

Zorg daarnaast voor een goede trainingsopbouw met voldoende rust tussen de trainingen door. Ook kun je de beenspieren en romp versterken met gerichte oefeningen. Sterkere spieren raken minder snel overbelast en kunnen een goede houding beter aanhouden in een fietsrit. Er zijn ook gerichte oefeningen om de balans tussen de spiergroepen te herstellen. Dit zijn stretch- en krachtoefeningen.

 

Tot slot is het soms nodig om een fysiotherapeut te bezoeken. Een fysiotherapeut kan je knie onderzoeken en beoordelen wat jou kan helpen om zo snel mogelijk te herstellen van je knieklachten. Verder kan het dragen van een kniebrace de klachten verminderen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen