Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4587 reviews
kniepijn bij het hardlopen

Kniepijn bij het hardlopen

Hardlopen is en blijft een ongekend populaire sport. Helaas is het ook een blessuregevoelige sport. Of je nu een beginnende hardloper bent of een zeer ervaren, blessures liggen altijd op de loer. Wij geven u graag meer informatie over het ontstaan van kniepijn bij het hardlopen en wat u hiertegen kunt doen. Lees hieronder snel verder.

 

Wat is kniepijn bij het hardlopen?

Kniepijn tijdens of na het hardlopen wordt ook wel een runner’s knee of lopersknie genoemd. Dit ontstaat door overbelasting tijdens het rennen. Deze overbelasting veroorzaakt pijn aan de buitenkant van uw knie. De pijn wordt veroorzaakt door een pees. Die loopt aan de zijkant van uw bovenbeen en zit net onder de knie vast aan het onderbeen.

 

kniepijn hardlopen

 

Wat veroorzaakt kniepijn bij het hardlopen?

Er zijn verschillende oorzaken die kunnen zorgen voor kniepijn Er spelen vaak meerdere factoren een rol. Door te kijken naar het looppatroon, trainingsopbouw, spierkracht en schoenen kan de oorzaak vaak worden gevonden. Wij geven u een overzicht van de meest voorkomende oorzaken.

  • Een te harde ondergrond of altijd dezelfde ondergrond kan ook zorgen voor pijn in de knie.
  • De verkeerde of versleten schoenen kunnen een grote rol spelen bij kniepijn tijdens het hardlopen. Het is belangrijk om hardloopschoenen te hebben die de juiste ondersteuning en stabiliteit bieden.
  • Een verkeerde looptechniek kan kniepijn veroorzaken. Als je deze gewoonte aanhoudt dan kan de pijn nog erger worden.
  • Er zijn ook lichamelijke afwijkingen waardoor de knieschijven meer naar binnen of buiten draaien, zoals: hol- of platvoeten, X- of O-benen of een beenlengte verschil.
  • Zwakke bil- en/of bovenbeenspieren kunnen een belangrijke oorzaak zijn voor kniepijn. Als deze spieren verzwakt of zwakker zijn dan kunt u tijdens het hardlopen door uw heup zakken waardoor het bekken kantelt en uw knie meer naar binnen draait. Hierdoor ontstaat er meer spanning op de peesplaat waardoor er extra wrijving tussen de peesplaat en de knie ontstaat.
  • Wanneer uw rompstabiliteit onvoldoende is, dan verslechtert de controle over het bewegen van uw benen wanneer u hardloopt.
  • Te veel en te snel willen kan zorgen voor overbelasting van de knie. Het is belangrijk dat het aantal kilometers en de intensiteit van de training langzaam worden opgebouwd.

Symptomen van kniepijn bij het hardlopen

Er zijn meerdere symptomen die kunnen optreden wanneer u kniepijn heeft tijdens het hardlopen. De meest voorkomende zijn:

  • Pijn in de knie
  • Stijfheid in de knie
  • Zwelling in de knie
  • Krakken of klikken in de knie

Diagnose van kniepijn bij het hardlopen

De diagnose van kniepijn bij het hardlopen wordt meestal gesteld door een arts of fysiotherapeut. De arts zal uw knie onderzoeken en informeren naar uw symptomen. In sommige gevallen is het nodig om aanvullend onderzoek te doen, zoals een röntgenfoto, MRI of CT-scan.

 

kniepijn bij het hardlopen

 

Welke behandelingen zijn effectief voor kniepijn bij het hardlopen?

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om kniepijn bij het hardlopen te verminderen.  Wij sommen er een aantal voor u op.

  • De RICE methode: Rust, IJs, Compressie en Elevatie. Neem in eerste instantie zoveel mogelijk rust. Koel de knie vervolgens met ijs. U kunt vervolgens een kniebandage of kniebrace dragen voor compressie en ondersteuning. Als laatste kunt u uw been omhoog leggen
  • Wanneer u veel last heeft van pijn aan uw knie dan kunt u pijnstillers nemen. U kunt kiezen voor paracetamol of Ibuprofen, Diclofenac of Naproxen. Dit zijn ontstekingsremmers.
  • Een fysiotherapeut kan u helpen door omliggende spieren te masseren, de trainingsbelasting aan te passen en het rekken van de spieren peesplaat. Ook kan de therapeut u helpen om vervolgens een gedoseerd trainingsschema op te stellen, zodat de blessure niet meer terugkomt.

Kun je kniepijn bij het hardlopen voorkomen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om kniepijn bij het hardlopen te voorkomen. Wij sommen ze hieronder voor u op:

  • Begin met rustig aan en bouw je hardlooproutine geleidelijk op.
  • Gebruik de juiste hardloopschoenen. Wanneer u versleten of verkeerde schoenen draagt kan dit een grote rol spelen bij kniepijn tijdens het hardlopen.
  • Werk aan je kracht en stabiliteit. Een onvoldoende rompstabiliteit verslechterd de controle over uw bewegingen van de benen wanneer u hardloopt.
  • Luister naar je lichaam en stop wanneer je pijn hebt. Pijn is echt een teken dat het teveel is.

Meer informatie nodig?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze zeer deskundige klantenservice. Zij staan u graag te woord en kunnen u alle informatie geven die u nodig heeft.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen