Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4534 reviews
Hooikoorts

Hooikoorts

Hooikoorts is een vervelende aandoening waar jaarlijks tussen de 800.000 en 1,5 miljoen mensen last van krijgen. Dat is ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking. Hooikoorts is simpelweg een allergie voor stuifmeel van bloeiende planten of bomen. Het wordt ook wel pollenallergie genoemd. Dit komt doordat de pollenkorrels (het stuifmeel) de veroorzakers zijn van de allergie.

 

Welke symptomen treden er op bij hooikoorts?

Wanneer u hooikoorts heeft dan zijn de slijmvliezen van de neus- mond- en keelholte geïrriteerd. Ook de slijmvliezen van de ogen kunnen geïrriteerd raken. Verder ervaren mensen nog een aantal klachten die vaker voorkomen. Wij sommen ze hieronder voor u op.

  • Een zere keel en hoesten
  • Jeuk aan de neus
  • Niezen
  • Vermoeidheid
  • Zich niet lekker voelen, een grieperig gevoel hebben
  • Verstopte neus en een loopneus
  • Branderige, tranende en jeukende ogen
  • Benauwdheid

Een of meerdere van deze symptomen kunnen bij u optreden wanneer u last heeft van hooikoorts. De intensiteit en hoeveelheid aan symptomen verschilt enorm per persoon. Ook de duur van de hooikoortsperiode wisselt sterk per persoon.

 

Wanneer zijn er pollen in de lucht?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken komen pollen in de lucht het gehele jaar voor. De Hazelaar en de Els komen bijvoorbeeld al in januari in bloei en verspreiden dan al stuifmeel. De meeste mensen hebben echter last van hooikoorts in de maanden mei, juni en juli. Dan komt de natuur volledig tot bloei en zijn er verreweg de meeste pollen in de lucht.

 

Welke soorten pollen zijn er?

Pollen zitten in planten en bloemen en zijn wit, bruin of geel van kleur. Pollen, ook wel stuifmeel genoemd, zorgen voor de bestuiving van deze planten en bloemen waardoor er weer nieuwe kunnen groeien. Ze zijn onder te verdelen in lichte, stoffige soorten en zware kleverige. Niet alle pollen zorgen voor een allergische reactie bij mensen. Wij sommen hieronder voor u op welke pollen het meest een reactie oproepen bij mensen.

 

Pollen van planten

De planten die hooikoortsklachten geven zijn Weegbree, Ambrosia en Zuring. In het zomer en het najaar zijn deze in bloei en veroorzaken dan klachten.

 

Pollen van bomen

Er zijn een aantal bomen die berucht zijn onder hooikoortspatiënten. Dit zijn de els, de berk en de hazelaar. Deze bomen geven het meeste overlast. Maar alle bomen verspreiden pollen.

 

Pollen van gras

Van alle soorten pollen krijgen mensen toch het vaakst last van de pollen van gras. De periode waarin graspollen in de lucht zijn duurt relatief lang omdat er heel veel verschillende soorten grassen na elkaar in bloei komen. Deze cyclus begint al in mei. Wanneer in juni het gras volop in bloei staat, breekt voor veel mensen een moeilijke periode aan. Bij sommige mensen met een grasallergie kan er ook uitslag rondom de mond ontstaan wanneer ze bepaalde dingen eten, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten fruit, zoals appels, druiven, bananen, perziken en noten.

 

Tips om hooikoorts te bestrijden, hooikoortsklachten te verminderen

Gelukkig zijn er meerdere dingen die je kunt doen wanneer je last hebt van hooikoorts. Wij sommen ze hieronder voor u op:

 

  1. Wanneer de lucht gevuld is met pollen dan is het zeer aan te raden om deuren en ramen gesloten te houden. Wil je je huis toch even luchten? Doe dit dan in de ochtend. Dan is de lucht nog vochtig. Ook zijn er speciale horren te koop die pollen tegenhouden.
  2. Wanneer je naar buiten gaat dan is het raadzaam om een zonnebril te dragen. Op deze manier bescherm je het slijmvlies van je ogen en voorkom je irritatie.
  3. Het regelmatig wassen van je handen kan ook een hoop irritatie voorkomen. Wanneer je ze regelmatig wast dan zullen de pollen niet zo snel in je ogen of neus terecht komen.
  4. Smeer de binnenkant van je neus in met een beetje vaseline. Dit zorgt ervoor dat het stuifmeel blijft plakken en op die manier minder irritatie veroorzaakt.
  5. Hang de was niet buiten te drogen. Ook hier blijven de pollen aan kleven. Hang je kleding dus liever binnen te drogen of stop het in de droger. Zo ben je er van verzekerd dat je geen vervelende niesbuien krijgt wanneer jij je schone kleren aantrekt.
  6. Ga lekker naar buiten wanneer het geregend heeft. De regenbui verdrijft de pollen uit de lucht. Ook ’s ochtends vroeg zijn er relatief weinig pollen. Dus wil je lekker buiten wandelen of sporten, trek je sportschoenen aan en ga vroeg op pad!
  7. Houdt het weerbericht in de gaten voor actueel nieuws over pollen. Hier kun je precies zien welke pollen er op het moment actief zijn. Je zou hier eventueel je activiteiten op kunnen aanpassen. Wordt het een heftige dag met pollen waar jij allergisch voor bent? Blijf dan lekker binnen.
  8. Ook met het uitkiezen van een vakantiebestemming kun je rekening houden met de pollen. Ga liever niet naar het platteland, maar kies voor een bestemming in de bergen of aan het strand. Zo ben jij er zeker van dat je zo min mogelijk last krijgt van die vervelende klachten.
  9. Veel mensen hebben baat bij medical taping. Bij deze methode worden stroken kinesiotape op het lichaam geplakt. Dit heeft een positief effect op het bindweefsel en een kalmerend effect op het allergisch reactiemechanisme. Na één keer tapen zult u al snel het verschil merken. Het is raadzaam om na 1 week opnieuw tape aan te laten brengen. De klachten zullen dan nog verder afnemen. Wanneer de symptomen dan nog aanwezig zijn dan wordt er voor de derde keer tape aangebracht. Let wel op: de derde keer taping heeft wel minder effect dan de eerste en tweede keer. Wij adviseren u om 3 tot 5 dagen te wachten voordat u weer nieuwe tape laat aanbrengen. Dit levert het beste resultaat op.

 

Wilt u meer informatie over het gebruik van kinesiotape tegen de bestrijding van die vervelende hooikoortsklachten? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen! Ons team bestaat uit medische specialisten die u graag verder helpen en al uw vragen kunnen beantwoorden. Zij zijn bereikbaar via telefoon, e-mail en live-chat.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen