Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4523 reviews
hoe behandel ik mijn achillespees na een operatie

Hoe behandel ik mijn achillespees na een operatie

Bent u geopereerd aan uw achillespees en wilt u weten hoe deze revalidatie verder verloopt? Dan bent u hier op het goede adres.

 

Wanneer uw achillespees bijvoorbeeld is gescheurd, kunt u voor twee behandelmogelijkheden kiezen: een conservatieve behandeling en een operatieve behandeling.

 

Conservatieve behandeling 

Bij een conservatieve behandeling hoeft de pees niet geopereerd te worden. Hierbij wordt de pees continu gestrekt gehouden door bijvoorbeeld een spalk of tape. Wanneer de pees gestrekt is, raken de gescheurde peesuiteinden elkaar, waardoor deze vanzelf weer genezen.

 

Operatieve behandeling

Bij de operatieve behandeling worden de peesuiteinden simpelweg gehecht. De weken na de operatie is het wel belangrijk dat u de pees goed blijft behandelen. Het is normaal wanneer u na de operatie napijn heeft. Hiervoor kunt u het beste paracetamol of eventueel een andere pijnstilling innemen. Bouw dit na een aantal dagen wel weer af.

 

Bij beide gevallen is het belangrijk dat u de achillespees zo min mogelijk probeert te belasten. Dit betekent dus dat u zoveel mogelijk rust moet nemen en uw voet gestrekt moet houden.

Na de operatie krijgt u een gipsbehandeling. Ook hierbij is het belangrijk dat de pees gestrekt is. Dit kan gedaan worden met (flexibel) gips of sporttape. Tijdens deze behandeling wordt de pees langzaam weer richting de ’90 gradenstand’ gebracht.

De tape kunt u door een fysiotherapeut laten plakken, maar het is ook heel eenvoudig om dit zelf te doen. Lees hier hoe:

  • Meet de tape van het midden van de ondervoet tot het midden van de kuitspier en knip de uiteinden rond.
  • Plaats het ene uiteinde in het midden van de ondervoet, richting de hiel zonder de tape te rekken.
  • Strek de tenen nu naar je toe en breng de tape nu vanaf de hiel met een sterke rek over de achillespees tot ongeveer het midden van de kuit. Plak hierbij het laatste stukje tape nog niet.
  • Vanuit het midden van de kuit verminder je de rek en plak je het laatste stukje zonder rek.
  • Zorg als laatste dat het tape goed blijft plakken, door er nog even goed overheen te wrijven.

Bovendien is het na de operatie belangrijk dat u, naast het gips of tape, op krukken blijft lopen om het been te ontlasten. Dit geldt voor de eerste zes weken. Na deze zes weken mag het gips of tape eraf. U mag het been nu weer rustig gaan bewegen door het doen van oefeningen. Wanneer dit goed gaat, kunt u de oefeningen steeds een beetje zwaarder maken. Meestal is de pees na twaalf weken weer volledig genezen en kunt u het sporten weer opbouwen. Zorg wel dat u het langzamerhand opbouwt en niet meteen start met zware trainingen. Wanneer u nog pijn ervaart, kunt u er daarnaast nog voor kiezen om een achillespeesbrace te dragen. 



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen