Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4532 reviews
hersteltijd bij een breuk in het bovenbeen

Hersteltijd bij een breuk in het bovenbeen

Heeft u een gebroken bovenbeen en wilt u meer weten over de hersteltijd hiervan? Lees dan deze blog.

 

Bij een gebroken bovenbeen zit er een breuk in het bot van het dijbeen. Aangezien dit bot heel sterk is, wordt de breuk hiervan meestal veroorzaakt door een zwaarder ongeluk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een auto- of scooterongeluk. Bij oudere mensen kunnen de botten daarentegen wat makkelijker breken. Dit komt omdat bij hen de botten al wat zwakker zijn.

 

Operatie 

Bij een breuk in het bovenbeen is een operatie in principe noodzakelijk. Bij deze breuk kunt u namelijk inwendig veel bloed verliezen, waardoor het snel moet worden geopereerd.

Bij het opereren worden de breukdelen door de chirurg weer in de correcte richting aan elkaar gezet. Hierbij heeft de chirurg verschillende opties. Dit kan door middel van bijvoorbeeld pennen, schroeven en platen. Welke optie er gekozen wordt hangt af van de toestand van de patiënt en de breuk.

 

Het herstel 

Na de operatie beslist de chirurg of het been weer belast mag worden of niet. U krijgt wel altijd gelijk na de operatie een fysiotherapeut toegewezen. Deze fysiotherapeut geeft u oefeningen die u helpen om het herstelproces te versnellen. Het is hierbij wel belangrijk dat u de oefeningen regelmatig uitvoert.

 

Direct belasten

Wanneer u het been direct weer mag belasten, is het niet de bedoeling dat u gelijk alles weer mag doen. Meestal heeft de patiënt de eerste dagen na de operatie toch nog krukken nodig bij het gebruiken van het been. Wél kan u rustig beginnen met het lopen met (of zelfs zonder) krukken en het doen van oefeningen voor het bovenbeen. Wanneer dit goed gaat, kunt u in kleine stapjes steeds meer proberen te bewegen.

 

Niet belasten 

Wanneer u uw been nog niet gelijk mag belasten, duurt de revalidatie meestal wat langer. Het kan dan wel 6 tot 12 weken duren voordat u uw been weer mag belasten. U mag wel langzamerhand weer beginnen met het doen van oefeningen en het onbelast lopen met krukken. Vaak duurt het dan al snel 3 tot 6 maanden voordat het bovenbeen weer volledig zonder pijn gebruikt kan worden.

 

Complicaties 

Het komt regelmatig voor dat patiënten na een tijdje last krijgen van klachten rondom de heup of knie. Dit komt doordat zij na de operatie anders zijn gaan lopen, om het bovenbeen zo min mogelijk te belasten. Hiervoor kan er een fysiotherapeut worden ingeschakeld.

 

Bij de revalidatie biedt een dijbeenbrace de juiste ondersteuning. Deze helpt namelijk om de klachten na afloop zoveel mogelijk te voorkomen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen