Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4558 reviews
alles wat je wil weten over een klapvoet

Alles wat je wil weten over een klapvoet

Wanneer je een klapvoet hebt dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk te laten behandelen. Maar wat veroorzaakt nu eigenlijk een klapvoet? En welke behandelmogelijkheden zijn er? Wij vertellen u er graag meer over. Lees hieronder snel verder.

 

Wat is een klapvoet?

Een klapvoet is een aandoening waarbij de voet niet goed kan worden opgeheven. Dit komt doordat de spieren die de voet heffen, zijn verzwakt of verlamd. De voet hangt dan slap naar beneden en kan bij het lopen niet goed worden afgewikkeld. Dit kan leiden tot pijn, vermoeidheid en een onhandig looppatroon. Een ander woord voor een klapvoet is voetheffersparese of een dropvoet.

 

Oorzaken van een klapvoet

Er zijn verschillende oorzaken van een klapvoet. De meest voorkomende oorzaak is een beschadiging van de zenuw die de hefspieren aanstuurt. Dit kan gebeuren door een ongeval, een ziekte of een operatie. Ook kan een klapvoet worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking. Mensen die bedlegerig zijn, langdurig gehurkt werken tijdens bijvoorbeeld schilderwerk of te lang met de benen over elkaar zitten lopen een verhoogd risico op een klapvoet.

 

wat is een klapvoet

 

Welke symptomen treden er op?

Er zijn meerdere symptomen die kunnen optreden wanneer u een klapvoet heeft. Wij sommen hieronder de meest voorkomende symptomen voor u op. 

  • De voet kan niet goed worden opgetild. Dit komt doordat de spieren die de voet heffen, zijn verzwakt of verlamd. De voet hangt dan slap naar beneden en kan bij het lopen niet goed worden afgewikkeld.
  • De voet ‘klapt’ tijdens het lopen op de grond. Dit komt doordat de voet niet goed kan worden opgevangen.
  • U zult vaker struikelen en vallen. Dit komt doordat de voet niet goed op de grond kan worden gezet.

Naast deze symptomen kunnen er ook nog andere verschijnselen optreden. Zo kan er pijn in de voet, onderbeen of heup ontstaan doordat de spieren en gewrichten overbelast worden. Ook kan er een doof of tintelend gevoel in de voet optreden doordat de zenuwen in de voet zijn aangetast.

 

Hoe wordt een klapvoet vastgesteld?

De diagnose klapvoet wordt gesteld door een arts in het ziekenhuis. De arts luistert eerst naar uw klachten en onderzoekt u lichamelijk. Ook kijkt de arts naar uw looppatroon. In sommige gevallen is verder onderzoek nodig door middel van een neurologisch onderzoek om vast te stellen waar de beklemming zit. Dit gebeurt door middel van een EMG, een zenuwgeleidingsonderzoek. Soms wordt er nog verder onderzoek gedaan en een scan van de knie gedaan wanneer er een verdenking of op een gewrichts- of botafwijking. Wanneer de arts vermoed dat er een zenuwwortel klem zit dan kan hij of zij een MRI-scan inplannen.

 

Behandeling van een klapvoet

Er zijn meerdere manieren om een klapvoet te behandelen. Er is een zogeheten conservatieve behandeling en chirurgische behandeling. Wij leggen het verschil aan u uit.

 

Conservatieve behandeling 

Deze behandeling komt het meest voor. Hieronder volgen een aantal punten die u kunt opvolgen.

  • Vermijd druk op de zenuw die de klapvoet veroorzaakt. Dit kunt u doen door te achterhalen welke lichaamshouding of gewoonte de oorzaak is van de beknelde zenuw en deze te vermijden.
  • Draag schoenen met platte hakken en tot boven de enkels. Dit helpt om zwikken te voorkomen, wat de druk op de zenuw kan verhogen.
  • Wanneer de klapvoet u enorm belemmert dan kan fysiotherapie met spierkrachttraining helpen. De fysiotherapeut zal oefeningen voor u samenstellen die de spieren in uw voet en onderbeen versterken.
  • Een klapvoetbrace kan ook verlichting bieden. Deze brace ondersteunt de voet en helpt de spieren.

alles over een klapvoet

 

Chirurgische behandeling

Wanneer u aan een klapvoet geopereerd wordt dan worden de pezen en spieren in het onderbeen die niet verlamd zijn omgeleid naar de pezen en spieren die zijn uitgevallen. Na de operatie moet u zes weken lang een gipsspalk dragen. Dit wordt gevolgd door een traject van fysiotherapie.

 

Meer informatie?

Wij kunnen ons voorstellen dat u wellicht nog een aantal vragen heeft na het lezen van dit artikel. Aarzel niet om contact op te nemen met onze klantenservice. Zij staan voor u klaar om al uw vragen of opmerkingen te beantwoorden en u weer verder op weg te helpen.



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen