Snel gratis advies:
+31852010818

MENU
4527 reviews
wat te doen bij etalagebenen

Wat te doen bij etalagebenen?

Vervelend als je gehoord hebt dat je etalagebenen hebt. Maar er is gelukkig ook goed nieuws! Want dit is bij uitstek dé aandoening waar niet de dokter, maar vooral jijzelf controle hebt over de behandeling. Dus trek aan die wandelschoenen, rook die aller, allerlaatste sigaret en gooi eens wat groenten in de pan. Maar wat zijn etalagebenen nu precies? Mijngezondheidsgids heeft het voor je uitgezocht.

 

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of in de volksmond ‘etalagebenen’ is een aandoening die zeker serieus genomen moet worden. Bij etalagebenen is sprake van vernauwing van slagaderen in één of beide benen. Daardoor is de toevoer van zuurstofrijk bloed beperkt en kunnen spieren in het been niet goed hun werk doen, met pijn als gevolg. Door even rust te nemen (even in de etalages van winkels kijken) verdwijnt de pijn weer.

 

Eén op de vijf Nederlanders van 50 jaar of ouder heeft last van etalagebenen

Een hart- of vaatziekte heeft veel impact op het mentale welzijn van de patiënt in kwestie. Psychische problemen als angst en depressie liggen op de loer en komen veel voor bij mensen met een hart- of vaataandoening. Zo’n 20 procent van deze patiënten kampt met dergelijke problemen. Een psycholoog kan een rol spelen in het verhelpen en voorkomen van deze klachten. Lotgenotencontact is eveneens waardevol. Het is daarom belangrijk dat er een juiste diagnose wordt gesteld met een behandelmethode en het belang van therapietrouw. Wil je hier meer over weten? Luister dan hier de podcast over etalagebenen!

 

Wat kan je thuis doen aan etalagebenen?

Bij etalagebenen zijn twee dingen heel belangrijk: stoppen met roken en starten met looptraining. Bij een looptraining is het belangrijk om te wandelen, het liefst dagelijks. Hiermee verbeter je de bloedtoevoer in je benen. Een looptraining onder supervisie van een fysiotherapeut is nog veel effectiever dan alleen een advies om meer te lopen. De looptraining bestaat uit een persoonlijk loopschema op basis van de looptest om twee tot drie keer per week te trainen. Een goede looptechniek is daarbij belangrijk. Samen met allerlei andere oefeningen om de conditie te verbeteren, zal het resultaat zijn dat de pijnklachten afnemen en de maximale loopafstand toeneemt. Het effect is merkbaar na ongeveer drie maanden en optimaal na minstens zes maanden.

 

Bron: Mijngezondheidsgids.nl



Aanbevolen producten:

Menu Home Zoeken Winkelwagen